Dişlerimiz mine, dentin, pulpa denilen katmanlardan oluşmaktadır. Bu katmanların ayrı görevleri vardır. Pulpa katmanı dişin sinirlerinin ve besleyici damarlarının olduğu katmandır ve dişimizin ısırma hissini, sıcak-soğuk hissini yada ağrı hissini sağlar. Bulundurduğu besleyici damarlar ile vücudumuzun dolaşım sistemine bağlıdır.
Diş çürüğü, diş kırığı gibi durumlarda pulpa dokusuna kadar olan kırıklar yada pulpa dokusuna ulaşmış çürüklerde ve travmatik vakalarda diş ağrısı, iltihabı veya yüzde şişlik veya kist oluşumlarına varan çeşitli sıkıntılar yaşayabiliriz.
Bu durumlarda dişin pulpasında oluşan bu hastalıkların tedavi edilmesi gereklidir.
Endodonti dişin pulpal katmanında olan bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenen branştır.
Dişin çürük dokusu temizlenir, hastalıklı sinir ve damar dokusu olan pulpa temizlenir, çeşitli irrigasyon solüsyonları ile kanallar yıkanır. Kanal içine uygulanan çeşitli antiseptik özellik gösteren ajanlarla, iltihaba neden olan mikroorganizmalar ortamdan uzaklaştırılır. Bütün bu aşamalardan sonra kök-kanal sistemi dolgusu yapılır ve tedavi sonlandırılır.
Dişlerimiz vücudun en sert kemikleridir. Fakat onların bile kırıldığı durumlar bulunmaktadır. Dişler, genç ve çocuklarda aktivite esnasında darbe alarak kırılabildiği gibi ilerleyen yaşla oluşan veya kanal tedavisi sonrası canlığını kaybetmesinden dolayı meydana gelen mekanik güç kaybından dolayı kırılabilirler.
Eğer bulabiliyorsanız kırık parçayı alıp doğruca bir diş hekimine başvurun.
Diş kırığında uygulanan tedaviler : Diş kırıklarında bir kaç farklı tedavi yolu vardır. Bunlar dişin nasıl kırıldığına göreve değişmektedir. Diş 3 katmandan oluşur mine, dentin, pulpa. Eğer diş kırığı pulpa seviyesine kadar derine inmediyse diş kırığın boyutuna göre bonding, yada veneer porselen işlemleri ile tamir edilebilir. Fakat kırık pulpa tabakasına kadar inmişse bu işlemlerden önce Kanal tedavisi yapılır. Diş kırıklarının kırılma yönü ve neresinden kırıldığı da önemlidir. Eğer kök hizasından yatay bir şekilde kırıldıysa dişiniz önce sabitlenir ardından kanal tedavisi yapılır ve iyileşmesi takip edilir. Fakat dişiniz dikey bir şekilde kırılmış ve bu kırık köklere kadar inmişse dişin çekilmesi gerekmektedir. Yaşanan diş eksikliği ise implant ve protetik tedaviler ile düzeltilebilmektedir.
Dişlerimizin düzenli bakımı gündelik hayatımız için çok önemlidir. Aksatıldığında önemli diş hastalıkları yaşanmaktadır. Bu önemli hastalıklardan biride diş apsesidir. Diş apsesi diş çürüklerinin ilerleyip dişte yarattığı iltihaptan yada diş etlerinde başlayan bir enfeksiyonun dişin köküne kadar inip dişi enfekte etmesinden dolayı oluşabilir. Bu apseler genellikle ağrılı, aktif olmakla beraber bazen kişiye hiçbir rahatsızlık vermeden aylarca pasif bir şekilde bulunabilir ve büyüyebilirler. Genelde apseli dişler kendilerini ısırıken ağrı, durup dururken oluşan ağrı gibi durumlar ile belli ederler. Kliniğimizde çektirebileceğiniz bir röntgen ile de yeri saptanabilir. Diş apseleri nasıl tedavi edilir. Diş apsesi durumlarında uygulanan tedaviler apsenin boyutu, lokalizasyonu, ve tipine göre değişebilmektedir. Genellikle apseli dişlerde dişlere kanal tedavisi uygulanması sonucu apseler iyileşmektedir. Fakat apse diş etinde oluşan bir hastalıktan dolayı oluştuysa o halde diş etlerimizinde tedavi edilmesi gerekir. Bazı durumlarda apse çok şiddetli olabilir. bu durumda yüzünüzde belirgin boyutta şişme, ağız açmada kısıtlılık, kızarıklık, o bölgede sıcaklı ve ağrı görülebilir. Böyle bir durumda önce antibiyotik tedavisi uygulanıp ardından dişin çekilmesi gerekebilir.
Eğer tedavinizi antibiyotik uygulaması sonucu ağrılarınızın hafiflemesi yada bitmesi yüzünden yarım bırakırsanız, gelecekte tekrar aynı rahatsızlıkları geçirebilirsiniz. Antibiyotikler diş apselerini bitirmez yada iltihaplarını kurutmazlar. Sadece aktif bir iltihabı pasif hale çevirirler. Pasifte olsa diş apsesi vücuda bir iltihap kaynağıdır ve genel vücut bağışıklığını düşürürler. Özellikle kalp hastalarının yaşam kalitesi ve tedavi seyirlerini etkileyebilirler. Bu sebepler doğrultusunda tedavilerinizi yaptırmanız ve yarım bırakmamanız gerekmektedir.
Bruksizm stres başta olmak üzere birçok faktöre bağlı olarak, hastaların dişlerini, özellikle geceleri, sıkmasıyla kendini gösteren bir semptomlar bütünüdür. İlerlemiş bir bruksizm: